Descriere
Revista contine:
- doua bancnote: TAIWAN (OCUPAȚIE JAPONEZĂ) si FRANȚA (ALIAȚI);
- sase timbre: trei timbre MAREA BRITANIE OCUPATĂ (INSULELE CANALULUI) si trei timbre HITLER ȘI MUSSOLINI (II);
In batalia Atlanticului trupele aliate s-au confruntat cu fortele Axei, in special cu Germania, pentru a obtine controlul asupra rutelor maritime ale respectivului ocean. Aliatii aveau trei obiective principale: blocarea circulatiei trupelor inamice pe continentul european, libera circulatie a marfurilor si consolidarea superioritatii lor militare in acele ape. Fortele Axei voiau sa distruga canalele de comunicare din Atlantic ale adversarilor lor. Premierul britanic Winston Churchill a afirmat ca batalia Atlanticului a reprezentat „cea mai buna oportunitate a Germaniei de a invinge puterile occidentale“.
Confruntarile au inceput pe 3 septembrie 1939, cand un submarin nazist a scufundat o nava britanica in vestul Irlandei, si s-au incheiat pe 7 mai 1945, cand un alt submarin german a scufundat doua vapoare britanice in Marea Nordului. Timp de sase ani, submarinele si cuirasatele germane, cu ajutorul intaririlor italiene, s-au confruntat cu convoaie aliate care transportau echipamente si provizii prin Oceanul Atlantic catre Marea Britanie si Uniunea Sovietica. Acea batalie pentru controlul rutelor maritime a implicat mii de ambarcatiuni si s-a desfasurat intr-un context care cuprindea intinderea imensa a acelui ocean.
La inceputul razboiului, navele de lupta naziste au facut mai multe incursiuni pentru a-si intercepta rivalii si pentru a le distruge convoaiele. Succesul nu a fost cel asteptat de inaltul comandament al celui de-al Treilea Reich, intrucat au pierdut ambarcatiuni foarte importante, precum cuirasatul Bismarck. Incepand din 1940, Kriegsmarine a intensificat razboiul cu submarine: cele denumite U-Boot au atacat noaptea la suprafata, deoarece sonarele Aliatilor nu le puteau detecta; scufundau navele comerciale mari cu torpilele lor si dispareau imediat in adancul apei, pentru a evita contraatacul Aliatilor.