Descriere
Revista contine:
- doua bancnote: INDIILE OLANDEZE (OCUPATIE JAPONEZA) si BON DIN LAGAR DE PRIZONIERI DE RAZBOI;
- sase timbre: trei timbre ȚĂRI INVADATE (II) si trei timbre GIGANȚI NAȚIONALI;
Restaurarea Meiji se refera la revolutia politica din 1868, care a provocat disparitia definitiva a sogunatului Tokugawa (guvernul militar aflat la putere in tara din 1603) si care, mai mult sau mai putin oficial, a restituit controlul politic al tarii monarhiei imperiale conduse de imparatul Mutsuhito, al 122-lea conform ordinii traditionale de succesiune. Insa, intr-un context mai larg, acest proces se refera de obicei la perioada istorica ce se intinde pana in 1912 si care include mari schimbari politice, economice si sociale, prin care s-a modernizat si chiar occidentalizat viata cotidiana a Imperiului Japoniei.
S-a pariat pe o constitutie care sa defineasca o natiune moderna si respectata de Occident, pastrand totodata puterea traditionala. Textul redactat de premierul Itō Hirobumi instituia un parlament format dintr-o camera inferioara numita Camera Reprezentantilor („Shūgiin“), cu 300 de membri alesi, si o camera superioara numita Camera Consilierilor („Kizokuin“), cu aproximativ 300 de membri numiti, al caror scop era sa reprezinte cel mai mare rang din tara si sa controleze camera inferioara. Niciun proiect de lege nu se putea realiza fara aprobarea ambelor camere. Imparatului i s-a acordat controlul suprem asupra armatei si flotei, in ciuda faptului ca avea un consiliu format din oameni de stat prestigiosi, care il sfatuiau si exercitau puterea regala asupra imperiului. De asemenea, restrictiile de vot au fost relaxate in urmatorii ani si s-a stabilit votul universal pentru barbati, in timp ce pana atunci doar 5% din populatia adulta de sex masculin avea drept de vot. Partidele politice s-au bucurat de o putere limitata in anii 1920.
Un deceniu mai tarziu, militarii au exercitat controlul, fara sa incalce Constitutia, si au sfarsit prin a se implica in Al Doilea Razboi Mondial.