DISPONIBIL DIN 27 IUNIE

Operațiunea Husky: debarcarea în Sicilia - Ediția nr. 38 (două bancnote și patru timbre)

Gazeta sporturilor
19,99 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Gazeta sporturilor

Descriere

Revista contine:

- doua bancnote: CHITANȚĂ A ARMATEI GERMANE si GERMANIA (ALIAȚI);

- patru timbre: doua timbre VULTURUL ȘI SVASTICA si doua timbre ULTIMELE ZILE ALE CELUI DE-AL TREILEA REICH;

In mai 1943, Aliatii s-au impus in campania din nordul Africii, dupa capitularea a 250 000 de soldati germani si italieni in batalia din Tunisia. In acea perioada aveau o armata mare si o flota navala pregatita sa ia masuri in sudul Mediteranei. Inaltul comandament a avut in vedere doua optiuni: sa transfere acele forte in nord pentru o invadare iminenta a Europei dinspre Canalul Manecii sau sa ramana unde se aflau pentru a ataca sudul Italiei. Dupa deliberari intense, s-a decis realizarea celei de-a doua optiuni, denumita „Operatiunea Husky“.

Invazia urma sa inceapa cu Sicilia, o cale naturala de intrare in Italia si pe continentul european, care dateaza din vremea razboaielor punice. Scopul era acela de a indeparta regimul fascist italian din razboi, de a proteja Mediterana centrala si de a dezorienta trupele germane detasate pe coasta de nord-vest a Frantei, unde Aliatii intentionau sa atace in scurt timp. Pentru a indeplini misiunea, contau pe sprijin aerian de la baza lor din Malta, o insula care fusese eliberata recent de fortele Axei. In plus, printr-o operatiune de spionaj surprinzatoare, denumita „Operatiunea Mincemeat“, au reusit sa devieze actiunile de aparare germane spre Sardinia si Corsica, avand cale libera pentru a intra in Sicilia.

Generalul american Dwight D. Eisenhower a fost numit comandant suprem al operatiunii, in timp ce generalul britanic Harold Alexander a fost responsabil de invazia terestra, cu sprijinul generalului american George Patton la comanda armatei a 7-a a Statelor Unite (cu 200 000 de oameni) si al generalului britanic Bernard Law Montgomery la comanda armatei a 8-a britanice (cu peste 100 000 de soldati).

Detalii