Descriere
Revista contine:
- doua bancnote: CEHOSLOVACIA (OCUPAȚIE GERMANĂ) si URSS (MONEDĂ LEGALĂ;
- sase timbre: trei timbre WAFFEN-SS, LEGIUNEA FLAMANDĂ si trei timbre HITLER ȘI MUSSOLINI ÎN AFRICA;
Incepand din octombrie 1939, Al Treilea Reich a adoptat in Polonia masuri antisemite care includeau munca fortata, identificarea pe baza unei stele evreiesti si interdictia de a folosi transportul public. In aprilie 1940 a inceput construirea zidurilor ghetoului din Varsovia, iar pe 12 octombrie 1940, coincizand cu sarbatoarea Yom Kippur, a fost anuntata crearea de cartiere specifice pentru evrei.
In felul acesta, 30% din populatia orasului avea sa fie deportata intr-o zona care reprezenta 2,4% din teritoriul urban. Atat evreii din Varsovia, cat si deportatii au primit ordinul de a se muta in ghetou, in timp ce 113 000 de crestini au fost situati in apropiere. Ghetoul a fost impartit in doua sectiuni: una mai mica in sud si alta mai mare in nord. Politia germana si cea poloneza pazeau intrarea exterioara a acestuia, iar o militie evreiasca proteja interiorul. In scurt timp, populatia care locuia acolo a depasit 500 000 de oameni.
Somajul era o problema serioasa si, in consecinta, au fost create ateliere clandestine pentru a fabrica produse ce se vindeau ilegal in strainatate. In plus, existau retele de contrabanda pentru a introduce materii prime. De asemenea, au fost deschise spitale, cantine publice, orfelinate, centre de refugiati, locuri de divertisment si scoli. Multi evrei au murit din cauza epidemiilor si a foametei. Strazile erau pline de cadavre, intrucat in ghetou trebuia sa se plateasca pentru inmormantari, iar in caz contrar trupurile neinsufletite ramaneau neingropate. S-au creat grupuri de rugaciune clandestine si au aparut iesivele, centre in care se studiau Tora si Talmudul. Unii evrei credeau ca suferinta lor era predestinata si ca avea sa contribuie la sosirea lui Mesia. Altii au realizat fapte eroice, precum directorul orfelinatului evreiesc, care a decis sa-i insoteasca pe copiii de care avea grija atunci cand au fost deportati.