Rezistențele, succesele și eșecurile - Ediția nr. 25 (două bancnote și opt timbre)

Gazeta sporturilor
19,99 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Gazeta sporturilor
Disponibil in stoc

Descriere

Revista contine:

- doua bancnote: GRECIA (OCUPATIE GERMANA SI ITALIANA si SHORT SNORTER, SUVENIR. SUA;

- opt timbre: patru timbre LEGIUNEA VOLUNTARILOR FRANCEZI (II) si patru UNGARIA CU AXA;

Rezistenta, cunoscuta si ca miscarea partizanilor, a inclus toate grupurile clandestine care au aparut in tarile ocupate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si care se opuneau guvernarii celui de-al Treilea Reich. Istoricii nu au stabilit inca numarul exact de persoane care faceau parte din acele grupuri, dar se stie ca au contat pe sprijinul militiilor armate si al civililor, care au transmis informatii secrete Aliatilor. Activitatile lor cuprindeau de la publicarea de ziare si ajutorul acordat evreilor sau pilotilor aliati care fusesera doborati pe teritoriul inamic la organizarea de acte de sabotaj impotriva trupelor germane.
Desi se confrunta cu un dusman comun, Rezistenta nu a fost niciodata o miscare unificata. De-a lungul anilor, au aparut grupuri cu idei diferite despre viitorul tarilor lor si a luat nastere o rivalitate puternica intre comunisti si non comunisti. Primii au pornit dintr-o pozitie pasnica, dar s-au alaturat miscarilor clandestine dupa ce nazistii au invadat Uniunea Sovietica in 1941 si, in anumite teritorii, au devenit sectorul dominant. De exemplu, in Iugoslavia, nationalistii sarbi cunoscuti ca cetnici s-au confruntat cu partizanii comunisti, luptand in plus si impotriva nemtilor. La randul lor, cele doua miscari majoritare din Grecia nu au putut sa coopereze din punct de vedere militar impotriva fortelor de ocupatie.
O sciziune similara a avut loc in Polonia, unde sovieticii au sprijinit rezistenta comunista. Pe de alta parte, au permis ca miscarea poloneza clandestina Armia Krajowa (Armata Nationala) sa fie distrusa de inamic in timpul Revoltei din Varsovia, in vara anului 1944. In Ucraina, unde initial nemtii fusesera primiti ca salvatori, a aparut o organizatie nationalista care s-a opus nazistilor, dar si partizanilor organizati de sovietici.


Detalii