”DESCOPERĂ FILOSOFIA” - gândirea marilor filosofi cum nu a mai fost explicată până acum

Cumpără acum

Colecție recomandată de Stelian Tănase

În fiecare zi de luni, săptămânal, cititorii vor găsi la toate punctele de distribuție a presei și pe site-ul colectii.libertatea.ro, câte un volum din cele 40 care vor completa seria ”Descoperă filosofia” o colecție despre gândirea marilor filosofi cum nu a mai fost explicată până acum.

De ce citim si azi filosofie? Căror nevoi corespunde “vetusta” filosofie în acest secol? De ce gânditori ai Antichitatii se află încă pe rafturile librăriilor și captează atenția editorilor? De ce filosofi din alte vremuri – Sf Augustin, Descartes, Kant - au cititori și azi ? Care ar fi secretul?

Un răspuns frugal ar fi acela că ne preocupă dintotdeauna răspunsul la câteva întrebări:

 - Ce este existența? Ce este realitatea? Există Dumnezeu? Ce este universul? Ce este omul? Ce este viața? Ce vine după moarte? Or, răspunsurile (atâtea câte sunt) la aceste întrebări nu le găsim neapărat în știință ci mai curând în filosofie. Este singura formă de cunoaștere care îți pune întrebări în legătura cu ele.


DESCOPERĂ FILOSOFIA este un proiect editorial ambițios care vizează familiarizarea cititorilor cu ideile marilor gânditori ai omenirii, îmbinând rigoarea maximă a expunerii cu un stil agreabil și informații istorico-biografice. Un prilej unic de a redescoperi și de a înțelege opera marilor nume ale filosofiei: Platon, Aristotel, Nietzsche, Descartes sau Kant, printre alții.


IDEILE MARILOR FILOSOFI EXPLICATE CU MAXIMĂ RIGOARE ACADEMICĂ

Un proiect coordonat de Manuel Cruz (Profesor de filosofie la Universitatea din Barcelona Autor a peste 20 de cărți (unele traduse în alte limbi), a fost recompensat cu premiile Anagrama de Ensayo 2005 pentru cartea Las malas pasadas del pasado, Espasa de Ensayo 2010 pentru Amo, luego, existo și Jovellanos de Ensayo 2012 pentru Adiós, historia, adiós) ; cu participarea unor specialiști de excepție, precum Víctor Gómez Pin și Miguel Morey, printre alții ; cu citate și trimiteri bibliografice, pentru aprofundare.


Prima carte – PLATON – apare luni, pe 21 septembrie, și costă 9.99 lei


Colecția de cărți va avea minim 40 de ediții;

  • Primul număr al colecției: Platon la prețul special de 9.99 lei, ziua de apariție este luni, 21 septembrie

  • Al doilea număr: Nietzsche la prețul de 29.99 lei, ziua de aparitie este luni, 28 septembrie

  • Pentru restul cărților din colecție, prețul este de 29.99 lei

  • Aparițiile sunt săptămânale

  • Fiecare volum este cartonat


PLATON Născut în ultimii ani ai Atenei lui Pericle, Platon este considerat pe bună dreptate întemeietorul Filosofiei, cu majusculă. În filosofia sa, conturată în nenumărate dialoguri și în faimoasele sale mituri, filosoful atenian a delimitat ceea ce, pornind de atunci, au rămas chestiunile fundamentale ale acestei discipline și a formulat categoriile esențiale ale gândirii filosofice pentru următorii 2 000 de ani.


NIETZSCHE

Gândirea lui Nietzsche a fost mai mult decât o gură de aer proaspăt în istoria disciplinei: a însemnat o autentică ruptură cu întreaga tradiție filosofică a trecutului. Pretențiilor înșelătoare ale rațiunii și moralei sclavului, proprie creștinismului, le-a opus figura supraomului care răstoarnă valorile convenționale și acceptă jovial fatalitatea unui destin condus de voința de putere.


KANT

Însuși Kant nu a ezitat să își definească filosofia drept o „revoluție copernicană“ în istoria gândirii, dat fiind că opera lui a însemnat o revoluție echivalentă cu cea reprezentată de heliocentrismul lui Copernic pentru știință. Iar Kant este indiscutabil întemeietorul filosofiei moderne: prin opera lui se încheie această orientare spre subiectivitate, începută timid de Descartes și radicalizată de Hume, ce va caracteriza întreaga filosofie până în zilele noastre. După publi carea celor trei faimoase Critici, nimic nu va mai fi la fel.


WITTGENSTEIN

Nu mulți filosofi au avut privilegiul de a revoluționa de două ori istoria filosofiei, iar Wittgenstein este fără îndoială unul dintre aceștia. Prima oară, odată cu publicarea faimosului Tractatus logico-philosophicus, text de referință pentru ceea ce va fi cunoscut drept atomism logic. Și, în a doua etapă, odată cu întorsătura pragmatică a gândirii sale, exprimată în Cercetări filosofice. Două opere care l-au transformat pe Wittgenstein în unul dintre cei mai originali și mai influenți filosofi din secolul XX.


DESCARTES

Cogito ergo sum, cuget deci exist – în toată istoria filosofiei nu există o afirmație care să fi dobândit cote mai mari de popularitate, adesea în detrimentul său. Dar ce se ascunde în spatele acestui aforism, banal în aparență? De ce constituie un punct de reper în istoria filosofiei? Prin faimosul său cogito, raționalismul cartezian inaugurează o nouă etapă în istoria ideilor, pentru care gândirea se transformă în fundamentul ultim al oricărei realități.


ARISTOTEL

Discipol al lui Platon, pentru care a avut întotdeauna un respect deosebit, Aristotel este creatorul primului mare sistem filosofic. Erudiția filosofului macedonean a fost atât de mare, iar geniul său atât de cuprinzător încât aproape nu există domeniu al cunoașterii pe care să nu-l fi transformat în obiect al reflecției sale. Din confrun tarea cu tezele maestrului său (Aristotel ar fi afirmat amicus Plato, sed magis amica veritas), s-au născut marile opțiuni ce vor călăuzi gândirea filosofică ulterioară: raționalism și empirism, idealism și materialism, transcendență și imanență.


MARX

Filosof, istoric și economist, Marx este mai mult decât părintele comunismului. Materialismul său dialectic reprezintă un instrument inovator și puternic de interpretare a proceselor sociale și istorice prin care se manifestă centralitatea structurilor materiale pentru o înțelegere adecvată a direcțiilor ideologice și conceptuale ale fiecărei epoci. O gândire ce pune în lumină o nouă antropologie filosofică pentru care omul și conștiința sa sunt rezultatul interacțiunii cu lumea.


SCHOPENHAUER

Schopenhauer a rămas până astăzi unul dintre cei mai citiți filosofi clasici. Validitatea sa absolută se datorează modului radical prin care examinează fondul existenței umane, pe care el o concepe ca forță irațională, oarbă și distructivă. Schopenhauer, marele pesimist al ideilor, oferă fără îndoială resurse de supraviețuire: compasiunea față de durerea semenilor, de inspirație orientală și creștină, precum și posibilitatea de a suspenda dorința și frustrarea prin intermediul contemplării estetice.


SFÂNTUL AUGUSTIN

Figura Sfântului Augustin răspândește propria lumină în rândul Părinților Bisericii. Primul mare teolog al creștinismului, gândirea sa examinează obsesiv o întrebare fundamentală: dacă Dumnezeu este bun și omnipotent, cum se poate explica existența răului? Conceptele pe baza cărora își va construi răspunsul la această interogație crucială (har, catolicism și predestinare) vor modela gândirea creștină occidentală.

O colectie pe care trebuie să o ai în bibliotecă, pe care o poți studia individual sau la clasă.


Lista completă:

Platon - vezi cartea
Nietzsche - vezi cartea
KANT - vezi cartea
ARISTOTEL - vezi cartea
DESCARTES - vezi cartea
VOLTAIRE - vezi cartea
MARX - vezi cartea
FREUD - vezi cartea
SOCRATE - vezi cartea
SF. AUGUSTIN - vezi cartea
WITTGENSTEIN - vezi cartea
PITAGORA - vezi cartea
SCHOPENHAUER - vezi cartea
HEIDEGGER
SPINOZA
ROUSSEAU
FILOSOFIA ELENISTICĂ
ARENDT
HEGEL
HUME
SARTRE
FILOSOFIA MEDIEVALĂ
KIERKEGAARD
HOBBES
SIMONE DE BEAUVOIR
FOUCAULT ŞI DERRIDA
LEIBNIZ
LOCKE
HERACLIT ŞI PARMENIDE
MACHIAVELLI
PASCAL
HABERMAS
PLOTIN
RUSSELL
ERASMUS
WEBER
DIDEROT
HUSSERL ŞI GADAMER
BERGSON
LEUCIP ŞI DEMOCRIT

41 Galileo si revolutia stiintifica 28/06/2021
42 Popper si Kuhn 05/07/2021
43 Marc Aureliu   12/07/2021
44 Noam Chomsky 19/07/2021
45 John Stuart Mill 02/08/2021
46 Gramsci si Althusser 16/08/2021
47 Ortega y Gasset 30/08/2021
48 Postmodernitatea 13/09/2021
49 Theodor Adorno 27/09/2021
50 Emmanuel Levinas 11/10/2021
51 Michel de Montaigne 25/10/2021
52 Auguste Comte 01/11/2021
53 Montesquieu 08/11/2021
54 Ioan Scotus Eriugena 15/11/2021
55 Johann Gotliebb Fichte 22/11/2021
56 Francis Bacon 29/11/2021
57 Friedrich Schelling 06/12/2021
58 Walter Benjamin 13/12/2021
59 Filosofia romantica 20/12/2021
60 Claude Levi-Strauss 27/12/2021
61 Feuerbach 03/01/2022
62 Boethius 10/01/2022
63 Marcuse 17/01/2022
64 Thomas Morus 24/01/2022
65 Giordano Bruno 31/01/2022
66 Merleau-Ponty 07/02/2022
67 Tocqueville 14/02/2022
68 Platonismul in Renastere 21/02/2022
69 Jeremy Bentham 28/02/2022
70 Dionisie Areopagitul 07/03/2022



O CĂLĂTORIE UNICĂ PRIN MAI BINE DE 2 500 DE ANI DE FILOSOFIE

Comentarii

B
Bogdan
03 sept. 2023
O inițiativa foarte frumoasa pe care o susțin cu drag. Veți îmbogăți aceasta colecție și cu filosofi romani sau veți dedica o colecție similară filosofiei românești?
S
Sebastian
29 apr. 2023
Buna ziua
Imi puteti spune daca s-au editat si alte volume dupa nr-ul 80 si care sunt acestea?
Multumesc
C
Colectii.libertatea.ro
02 mai 2023
Buna ziua. Nu, colectia s-a incheiat.
T
Tyler
09 mai 2022
Buna ziua!
Îmi puteți spune, va rog, daca se va prelungi colecția după numărul 80?
C
Colectii.libertatea.ro
10 mai 2022
Bună ziua,
Colecția va avea 81 de ediții.
S
Simion Andreea
09 apr. 2023
Care este cel de-al 81-lea titlu, va rog?

Va rog sa analizati si sa reluati colectia. Sunt multi colectionari carora le lipsesc numere si e pacat de colectie. Poate sa apara o data la 2 saptamani, nu in fiecare saptamana cum a aparut pana acum. Sau sa o tineti deschisa cu posibilitate de comanda in functie de lipsurile fiecaruia, pe comanda in prealabil.... sper sa gasiti o solutie. La fel cu cu colectia "Istoria pentru copii"! Sunt foarte ok si e foarte greu de gasit dupa ce nu o mai gasim pe site aici.
Multumesc!
M
Mircea Leabu
27 apr. 2022
Este posibil ca această postare să se repete, dar nu o identific după ce am încărcat-o.
V-aș ruga să îmi spuneți dacă după numărul 80 din serie vor urma și altele, iar dacă da, cu ce periodicitate.
M
Mircea Leabu
27 apr. 2022
V-aș ruga să îmi spuneți dacă după numărul 80 al seriei, care vă apărea în 16 mai 2022, vor mai urma și altele și, dacă da, cu ce periodicitate.
D
Dumitru
04 apr. 2022
Exista posibilitatea de a precomanda ultimele titluri, si de a le primi odata ce colectia se incheie?
M-ar interesa de la Richard Rorty 73 pana la Franz Rosenzweig 80 inclusiv.
C
Colectii.libertatea.ro
06 apr. 2022
Buna ziua. Din pacate colecctia nu se poate comanda in avans, trebuie sa apara pe piata toate editiile. Puteti face o precomanda de aici : https://colectii.libertatea.ro/carti/precomanda-descopera-filosofia-aprilie-2022
D
Dani
10 mar. 2022
Buna ziua, numerele 47, 52, 53, 54 nu mai sunt in stoc. Unde as putea sa le mai cumpar. Le aduceti inapoi in stoc in viitorul apropiat?
C
Colectii.libertatea.ro
10 mar. 2022
Buna ziua. Din pacate nu le mai avem.
C
Colectii.libertatea.ro
24 mar. 2022
Buna ziua. Din pacate nu le mai avem.
C
Cărturarul Distins
03 mar. 2022
Bă, băieților, cât mai aveți de gând să extindeți colecția asta? Nu-mi convine neseriozitatea voastră, spuneți dracului de la bun început câte volume va conține întreaga colecție ca să nu ne extindem așa până la adânci bătrâneți!
C
Colectii.libertatea.ro
04 mar. 2022
Buna ziua. In functie de solicitarile clientilor am decis sa extindem editia pana la 80 de editii.
R
Robert
03 mar. 2022
Buna ziua! Vreau sa cumpar, sa fac rost toate colectia. As dori sa intreb daca exista o posibilitate sa reincepe colectia de la primul volum?
C
Colectii.libertatea.ro
03 mar. 2022
Buna ziua. Momentan nu avem in plan o repunere a colectiei de la editia 1.
P
Patricia
02 mar. 2022
Bună ziua,
Puteți face o listă actualizată cu titlurile adăugate? Câte numere va avea colecția în final?

Mulțumesc
C
Colectii.libertatea.ro
02 mar. 2022
Titlu Vol
John Rawls 71
George Berkeley 72
Richard Rorty 73
John Dewey 74
Friedrich Schiller 75
Imre Lakatos și Paul Feyerabend 76
Tommaso Campanella 77
Frantz Fanon 78
Giambattista Vico 79
Franz Rosenzweig 80
L
Levi Strauss
12 feb. 2022
Bună ziua! Îmi lipsește volumul cu nr. 60, cel despre Claude Levi Strauss. L-am căutat la punctele de distribuire a presei dar nu l-am mai găsit iar acum am observat că nu se regăsește nici pe site. Va mai apărea acesta în stoc?
De asemenea, ați luat o decizie în ceea ce privește prelungirea colecției? Personal, aș aprecia această măsură drept una bună, eu voi continua să achiziționez fiecare volum din această colecție.
C
Colectii.libertatea.ro
15 feb. 2022
Buna ziua

Din pacate nu mai avem in stoc si nici nu stim daca sau cand vom realimenta. Colectia contine 70 de editii.
C
Ciprian
25 ian. 2022
Bună seara! Îmi puteți spune, vă rog, dacă se va mai prelungi colecția după umărul 70? Mulțumesc!
C
Colectii.libertatea.ro
26 ian. 2022
Buna ziua, exista posibilitatea sa extindem, insa nu stim exact
P
Postelnicu Irina-Alexandra
21 ian. 2022
Sunt foarte incantata de colectie. Este minunata! Astept sa o achizitionez pe toata! Sa mai faceti si altele asemanatoare si in alte domenii.
C
Colectii.libertatea.ro
26 ian. 2022
Multumim
P
Printesa
27 dec. 2021
Se poate gasi seria in engleza? Cum se numeste?
C
Colectii.libertatea.ro
03 ian. 2022
Nu avem această informație.
A
Alex
24 nov. 2021
Se va opri aceasta colectie la numarul 70, sau exista posibilitatea de prelungire? De ce nu aveti editie si cu Jung?
C
Colectii.libertatea.ro
29 nov. 2021
Buna ziua. Vor fi 70 de editii, nu stim inca daca vom mai prelungi. Din pacate aceasta editie nu o avem, dar tinem cont pe viitor.
G
Gore Pirgu
12 oct. 2021
Bună ziua,
Aș dori să știu dacă se va încheie odată cu numărul 70 această colecție, nu voi mai avea loc în bibliotecă altminteri.
Mulțumesc.
C
Colectii.libertatea.ro
18 oct. 2021
Buna ziua. Da, colectia are 70 de editii.
M
Mihai Grigorescu
19 aug. 2021
Din nouă colecție îmi lipsește Nr 31- Pascal,.Cum aș putea să-mi complectez colecția.
C
Colectii.libertatea.ro
20 aug. 2021
Buna ziua. Puteti sa comandati online de pe site-ul nostru. Linkul chiar aici: https://colectii.libertatea.ro/descopera-filozofia/editia-nr-31-pascal
A
Andrei
21 iul. 2021
Bună ziua,
Având in vedere ca s-a prelungit colectia, ve-ti publica si un nou tabel cu dispunerea în ordinea succesiunii în timp a filosofilor (pentru cei care vor să citească in ordine cronologica) ? Intreb pentru a șaptea oară.....
C
Colectii.libertatea.ro
21 iul. 2021
Buna ziua Acestea sunt : 41 Galileo si revolutia stiintifica 42 Popper si Kuhn 43 Marc Aureliu 44 Noam Chomsky 45 John Stuart Mill 46 Gramsci si Althusser 47 Ortega y Gasset 48 Postmodernitatea 49 Theodor Adorno 50 Emmanuel Levinas 51 Michel de Montaigne 52 Auguste Comte 53 Montesquieu 54 Ioan Scotus Eriugena 55 Johann Gotliebb Fichte 56 Francis Bacon 57 Friedrich Schelling 58 Walter Benjamin 59 Filosofia romantica 60 Claude Levi-Strauss 61 Feuerbach 62 Boethius 63 Marcuse 64 Thomas Morus 65 Giordano Bruno 66 Merleau-Ponty 67 Tocqueville 68 Platonismul in Renastere 69 Jeremy Bentham 70 Dionisie Areopagitul
K
Karina
08 iul. 2021
Nu faceti un update la pagina? Care sunt numerele/numele volumelor 40-60?
C
Colectii.libertatea.ro
09 iul. 2021
Am actualizat. Zi frumoasa!
A
Ana
03 iul. 2021
Buna ziua,
Lista completa nu este de fapt completa pentru ca ati mai adaugat carti. Unde pot gasi lista completa cu toate cartile?
Multumesc.
C
Colectii.libertatea.ro
06 iul. 2021
Buna ziua

Acestea sunt :
41 Galileo si revolutia stiintifica
42 Popper si Kuhn
43 Marc Aureliu
44 Noam Chomsky
45 John Stuart Mill
46 Gramsci si Althusser
47 Ortega y Gasset
48 Postmodernitatea
49 Theodor Adorno
50 Emmanuel Levinas
51 Michel de Montaigne
52 Auguste Comte
53 Montesquieu
54 Ioan Scotus Eriugena
55 Johann Gotliebb Fichte
56 Francis Bacon
57 Friedrich Schelling
58 Walter Benjamin
59 Filosofia romantica
60 Claude Levi-Strauss
61 Feuerbach
62 Boethius
63 Marcuse
64 Thomas Morus
65 Giordano Bruno
66 Merleau-Ponty
67 Tocqueville
68 Platonismul in Renastere
69 Jeremy Bentham
70 Dionisie Areopagitul