Doliul

De Cristina Jenaro Rio

În viață nu e ușor să faci față pierderii în general dar atunci când pierzi  pe cineva drag ție, care ți-a fost foarte apropiat emoțional, simți că sufletul îți plânge. Această plângere a sufletului este doliul. Latinii îi spuneau Dolus care se traduce prin Durere, aceasta fiind si originea cuvantului Doliu.

Doliul este prețul pe care îl plătim pentru că iubim

Doliul este prețul pe care îl plătim pentru că iubim. În momentele de doliu suntem deprimați, neliniștiti afectiv, nefuncționali social, triști, obosiți, trecem prin faye de negare, frică, nesiguranță, furie ori amăgire. Cei din jur își urmează cursul vieții iar persoanele aflate în doliu nu se pot ridica din pat. Uneori doliul se prelungește excesiv și afectează viața de familie, viața profesională, socială și intimă. Atunci conștientizează oamenii că e nevoie de timp pentru a putea procesa doliul.

Treptat și gradual se trece de la doliul resimțit la doliul integrat

Treptat și gradual se trece de la doliul resimțit la doliul integrat. Acesta este drumul natural și firesc al doliului. Se poate întâmpla să rămâi însă blocat, să negi pierderea, să nu poți să o accepti. Cartea prezintă mai multe fațete ale doliului și ne ajută să depășim doliul nostru dar și să recunoaștem, să ințelegem și să respectăm doliul celor din jur. Informațiile cărții se axează cu precădere pe pierderea persoanelor dragi foarte apropiate afectiv deși doliul mai poatre fi simțit și dupa pierderi sociale precum a locului de muncă, a casei ori  a siguranței sociale. Această lectură ne ajută să învățam psihologia pierderii și să depindem capacitatea de a îi ajuta pe cei aflați în durere.

Doliul ca ritual social

Deși percepem doliul în principal ca pe un sentiment de durere, în diferite culturi doliul se referă și la manifestările publice în scopul de a exprima regretul pierderii. Revenirea membrilor familiei la inmormântare, ritualurile de inhumare, pomenile, toate reprezintă detalii ale doliului cultural. Citind cartea, aflăm despre tipurile de doliu precum doliul persistent, doliul complicat, doliul patologic, doliul anticipat, doliul acut cât și tulburările asociate care vin la pachet cu fiecare tip de doliu.

Doliul ca stare depresivă

Doliul și depresia pot merge mână în mână. Sentimentul de doliu poate fi sub forma unei stări depresive de dor, de singurătate. De căutare a celui pierdut, de senzația că el este încă aici precum acel sentiment al membrului fantomă prezent la cei care au suferit amputări ale membrelor. Uneori doliul durează ani la rând, în anumite situații, chiar toată viața. Alteori doliul este axat pe sentimente de vinovăție.  „Ar fi trebuit să mor eu în locul persoanei respective! gândesc cei cărora le plânge sufletul . Clinic vorbind, doliul poate fi privit din perspectivă cronică și acută, adică imediat sau pe termenl lung.

În procesul de doliu este foarte important sprijinul celor din jur

În procesul de doliu este foarte important sprijinul celor din jur. Ei pot ajuta la o mai bună trecere prin fazele de paralizare emoțională, căutare a liniștii, disperare, ca mai apoi să se ajungă la acceptare a pierderii, la adaptarea la noua realitate  și la repoziționarea emoțională. La finalul acesto faze, persoana va începe să se gândească la cel decedat fără să simtă durere ci doar tristețe. Un efect al ajungerii aici este acela că persoana se poate implica din nou emoțional, este disponibila afectiv pentru continuarea vieții.

Tehnici de amelioare a doliului

Cartea poate fi privită și ca un îndrumar de ameliorare și depășire a doliului prin cunoașterea caracteristicilor acestuia. Abordează doliul și din perspectiva științei psihologice general acceptate în rândul profesioniștilor. Astfel, întălnim abordările doliului în DSM 5 și CIM 11, principalele compendii internaționalee de clasificare a bolilor și afecțiunilor. Dincolo de rigurozitatea științifică însă, cartea este scrisă cu emaptie, respect la adresa ideii suferință și cu inteligența emoțională necesară punerii umărului la ameliorarea durerii sufletești. Limbajul cărții este unul accesibil publicului larg.

 

Cezar Laurentiu Cioc

Consilier psihologic

 

 

Comentarii