Psihologia gândirii – de Pablo Fernandez Berrocal

Imi place cum gândeşti!

Este foarte important modul în care gândeşte un om. De cele mai multe ori ne alegem oamenii de lângă noi în funcţie de modul în care gîndesc şi suntem fascinaţi de mintrea unora. „Îmi place cum gândeşte! auzi des spunându-se despe cineva care datorează propriei minţi succesul în viaţă.

Această carte îşi propune să studieze mintea umană, capacitatea raţională a ei şi modurile de a gândi. Este o unealtă care ne ajută să înţelegem cum funcţionează în detaliu minea, care sunt legile gândirii, ale atenţiei sau intuiţiei.

Tu cât de raţional eşti?

Cartea începe cu o întrebare care îşi propune să te determine să te cunoşti mai bine: “ Tu cât de raţional eşti?”. Astfel sunt aduse în discuţie abilităţile cortexului cerebral, capacitatea de a observa detalii fine, de a face calcule matematice, şi de a realiza deducţii logice. În paginile cărţii întâlnim ghicitori logice şi raţionale menite să provoace funcţionalitatea creierului şi să îi ofere cititorului o imagine realistă a modului în care îi merge mintea. Astfel, este si o unealtă de autoevaluare şi autocunoaştere a propriilor capacităţi cognitive.

Mintea umană are doua moduri de a gândi. Primul este cel rapid si intuitiv iar al dolilea este cel lent, deliberat, analitic si reflexiv

Mintea umană are doua moduri de a gândi. Primul este cel rapid si intuitiv iar al dolilea este cel lent, deliberat, analitic si reflexiv. Primul oferă rapiditate şi promptitudine dar poate fi supus mai frecvent la erori de gândire iar al doilea presupune procesarea mai multor detalii, mai puţine erori dar necesită mai mult timp de reflecţie pe care societatea modernă nu prea îl oferă. Astfel, este inevitabil să nu te intrebi, citind cartea, tu pe care dintre cele doua sisteme iţi bazezi gândirea de zi cu zi. Esti un tip intuitiv, rapid şi multitasking sau unul analitic şi detaliat?

Capacitatea de deducţie poate sa determine succesul în viaţă, în afaceri sau în familie!

Capacitatea de deducţie este foarte importanta în ziua de azi. Anticiparea evenimentelor prin punerea cap la cap a detaliilor poate sa determine succesul în viaţă, în afaceri sau în familie. Poţi sa prevezi eventualele probleme cât încă nu au avut loc sau poţi să întrezăreşti oportunităţi ale viitorului pe care alţii nu le observă? Aceste capacităţi presupun un proces de deducţie care, precum un muschi, poate fi antrernat pentru a deveni din ce în ce mai funcţional. 

Gândirea  se antrernează, se dezvoltă, se perfecţionează!

Ideea de bază care se poate deduce din paginile cărţii este aceea că gândirea antrernează, se dezvoltă, se perfecţionează ca urmare a neuroplasticităţii creierului şi a experienţei personale. Pe lângă intuiţie şi anticipare, mintea îşi poate dezvolta capacitatea de calcul, de asociere, de generalizare şi abstractizare ori de creativitate. Modul de a gândi al unei persoane se transformă în obiceiuri, tendinţe şi drumuri în viaţă. Cartea se adresează atât publicului larg dornic de a îşi dezvolta cunoştinţele generale despre cum funcţionează şi poate fi îmbunatăţită gândirea personală cât şi studenţilor sau oamenilor de ştiinţă care studiază  şi cercetează mintea umană.

Cezar Laurenţiu Cioc

Consilier psihologic

Comentarii