Revoluția lui Kant în cunoaștere. Află teoriile filosofului german prin colecția Descoperă Filosofia

De-a lungul timpului, filosofii au căutat forme prin care să explice cum percep oamenii lumea și care e rolul rațiunii în acest proces. Immanuel Kant, filosof german, a revoluționat filosofia și lumea când și-a publicat teoriile.


Pe scurt, putem să spunem că revoluția lui Kant a avut un eefct asemănător cu revoluția produsă de ideile lui Nicolaus Copernic. Așa cum Copernic a demonstrat omenirii că, în ciuda aparențelor, nu Soarele se învârte în jurul Pământului, ci Pământul se învârte în jurul Soarelui, Kant descoperă că gândirea nu constă într-o percepere pasivă a datelor acumulate de simțuri, ci că facultățile subiectului cunoscător sunt cele care permit cunoașterea. Cunoașterea e un gest activ al omului, nicidecum pasiv.


„Cu alte cuvinte, actul de a cunoaște nu este ceva pasiv și simplu, ci subiectul este cel care creează cunoașterea prin intervenția facultăților sale: rolul receptiv al sensibilității (facultatea de a înregistra impresii sensibile sau intuiții) și rolul interpretativ al intelectului (facultatea de a formula concepte).”


În noua carte Descoperă Filosofia, teoriile lui Immanuel Kant, filosoful Iluminismului, sunt explicate pe înțelesul tuturor și puse în context pentru a înțelege mai bine ce au însemnat ele pentru lume, inclusiv pentru prezent.


Cumpără cartea Descoperă Filosofia despre Kant și află ce putem învăța de la marele filosof. Ediția numărul doi a colecției Descoperă Filosofia e concepută ca un ghid prin opera lui Kant. Costă 29,99 lei pe colectii.libertatea.ro.


În colecția Descoperă Filosofia, au mai apărut și ediția dedicată lui Nietzsche și cea despre Platon. Află mai multe despre noua colecție și frecvența de publicare.


Comentarii