Ce cărți pentru copii să citească în funcție de vârstă

Lectura este esențială pentru dezvoltarea copiilor, încă de când sunt bebeluși. Alege-i cărți pentru copii potrivite vârstei lui și vei face din copilul tău un cititor pasionat. Ajută-l să descopere lumea magică a cărților punându-i la dispoziție cele mai frumoase lecturi de pe colecții.libertatea!

Specialiștii recomandă să se înceapă să se citească cărți pentru copii bebelușilor începând cu vârsta de 6 luni. Mai întâi, cărțile vor face parte din jocul celor mici: le manipulează, le deschid și le închid. Fiecare vârstă are caracteristici specifice de dezvoltare. Prin urmare, părinții trebuie să achiziționeze cărți pentru copii adaptate vârstei. Însă, mulți părinți au îndoieli cu privire la ce carte să cumpere pentru copiii lor. Dacă acesta este și cazul tău, îți oferim în continuare câteva îndrumări și sfaturi pentru a cumpăra cărți pentru copii, în funcție de vârsta lor. Pe toate le găsești pe colecții.libertatea!

 

Cărți pentru copii de 3-5 ani

Faceți din lectură o rutină zilnică! Citește-i cu voce tare timp de 5 sau 10 minute, în funcție de cât de multă răbdare are. Iată ce cărți poți alege pentru el!

Pitschi, de Hans Fischer

Pitschi este un pisoiaș negru și plăpând, care trăiește în curtea bătrânei și bunei Lisette. Lui Pitschi nu îi place însă să fie pisică și să facă ce fac toate celelalte pisici, așa că se hotărăște să plece de acasă. Aventurile neașteptate îl aduc însă pe pisoiaș înapoi, la căldura căminului, alături de frați și celelalte animale prietene din curte, care îi pregătesc o petrecere surpriză.

Ghiduș cel curajos, de Mario Ramos

Ghiduș cel curajos este ultima carte a lui Mario Ramos și cea mai profundă poveste a lui. De ce este regele rege – sau altfel spus, în ce constă puterea? Iată o întrebare esențiala, la care poți medita împreună cu copilul tău. 

 

Când tună a tort, de Patricia Polacco

Când tună a torteste o poveste emblematică despre cum să învingi cu joc și voie bună… frica de tunete. Când zgomotele furtunii devin amenințătoare, iar tunetele fac să se cutremure ferestrele, Babușca o atrage pe nepoțică într-un joc terapeutic – așa cum sunt toate jocurile. Pentru bunica, când tună, tună a tort! Leacul pentru frica de tunete și fulgere este un tort special, pregătit cu sufletul la gură, în ritmul furtunii. La sfârșitul jocului, nepoțica descoperă că este o fetiță curajoasă, iar pe masa din bucătărie miroase cel mai îmbietor tort de leac.


Cărți pentru copii de 6 - 8 ani

E vârsta la care știu deja să citească și le face foarte bine să exerseze lectura pe cărțile potrivite vârstei lor! Iată ce cărți poți alege!

Copacul Meu, de Gerda Muller

Copacul Meu este o frumoasă carte despre copaci, anotimpuri și natură a autoarei Gerda Muller, mare iubitoare de natură. Planșele cu ilustrații realiste și detaliate sunt un excelent suport didactic pentru introducerea copiilor în lecțiile despre mediul înconjurător.

 

Povestea Planetei Albastre, de Andri Snaer Magnason

Povestea Planetei Albastre” este o poveste despre magie, generozitate şi sacrificiu. Brimir şi Hulda sunt prieteni buni. Trăiesc în natură, pe o planetă albastră populată numai de copii. Până într-o zi, când pe plajă se prăbuşeşte racheta pilotată de Ziurel Bucurel. Acest personaj ciudat le promite copiilor o viaţă superdistractivă.

Fridolin. Un teckel, o zgardă pierdută și o mare aventură (ediție cartonată), de Franz Caspar

Fridolin. Un teckel, o zgardă pierdută și o mare aventurăeste o carte minunată. De ziua lui, Fridolin primește o frumoasă zgardă roșie cu ținte aurii. Dar bucuria se transformă rapid în groază, când constată că toți câinii din oraș îl fugăresc ca să-i ia zgarda. Fridolin scapă, dar își dă seama cu disperare că a pierdut zgarda. Așa că pornește în căutarea ei, fiindcă acasă nu se poate întoarce așa. Însă aventurile abia acum încep. Curajul și inteligența micului teckel sunt puse la grea încercare.

 

Cărți pentru copii de la 9 la 12 ani

Copiii au deja anumite pasiuni și își aleg singuri cărțile. Dar și tu îl poți sfătui ce  cărți i se potrivesc mai bine. Iată trei cărți pentru copii recomandate la această vârstă!

Povești și Legende din Grecia Antică

Povești și Legende din Grecia Antică este o neprețuită introducere în mitologie recomandată tuturor copiilor, fiindcă nicio educație nu este desăvârșită fără cunoașterea mitologiei grecești. Toți zeii și zeițele Greciei Antice sunt zugrăviți în această faimoasă carte a soților D Aulaire. Tinerii cititori vor fi uluiți de măreția lui Zeus, captivați de Atena, zeița înțelepciunii, intimidați de puternica Hera, regina Olimpului, sau înfiorați de capriciosul Poseidon, zeul mărilor.

 

Jocuri logice și de antrenament (9 ani +)

Jocuri logice și de antrenament (9 ani +)” sunt, de fapt, provocări adresate micilor cititori. Jocurile logice, exercițiile antrenante, activitățile amuzante sunt tot atâtea ocazii pentru copii de a-și petrece timpul liber învățând prin… joacă!

Spre Polul Sud, de Emil Racoviță

Spre Polul Sud este o excelentă incursiune în lumea exploratorilor, așa cum se văd ei înșiși. Textul cărții este preluat din ediția apărută în 1968 la Editura Tineretului, dar actualizat pentru cititorul de astăzi.

 

Cărți pentru copii 12+

La această vârstă copiii sunt preadolescenți. Mulți au propriile preocupări și gusturile formate pentru un anumit tip de lectură. Iată ce cărți le pot plăcea!

Twister, de Juliette Forrest

Twister este povestea unei fete curajoase și inteligente; a unei vrăjitoare care trăiește în Codrul Urlător; a unui colier care te transformă într-un lup, într-o furtună sau într-un râu tumultuos; și a unui personaj diabolic care nu s-ar da în lături de la nimic pentru a pune mâna pe colierul magic.

 

Fulgerele m-au gonit acasă, de Amber Lee Dodd

Fulgerele m-au gonit acasă este o poveste înduioșătoare despre o fată care se străduiește să se adapteze schimbărilor din familie, dar și de la școală, unde are probleme în a-și găsi cuvintele potrivite (suferă de dislexie) și în a-și face prieteni.

 

Colecția Jules Verne pentru copii

Colecția Jules Verne pentru copii este o lectură excelentă pentru toți copiii de 12 ani. Poți alege Ocolul pământului în 80 de zile,  ”Douăzeci de mii de leghe sub mări”, ”Copiii Căpitanului Grant. America de sud”, ”Cinci săptămâni în balon sau Copiii Căpitanului Grant. Australia. Cărțile fac parte din colecția de lux care apare pe colecții.libertatea, cu ilustrații inspirate din ediția originală Hetzel, din secolul al XIX-lea.

Comentarii

Articole similare